Jag pratar gärna!

 

I bartalks, paneler, i samband med teaterföreställningar eller filmvisningar. Jag modererar också samtal och leder ceremonier. Min grundtanke är att alla människor egentligen vill gott, vill kontakt, vill ge och få kärlek. Och att det som ställer sig i vägen är olika trauman och neuroser som uppkommit under resans gång. Och jag pratar gärna om det, och om processer i människans möte med varandra och sin omvärld. Hur världen skapar oss och vi den. Från denna tanke tar jag avstamp i samtal om föräldraskap, klimatkrisen, prestationsångest och maktmissbruk av olika slag. 

Kultur är en väg som jag älskar som kommunikationsväg, så jag tänker gärna på mänskliga processer utifrån film, teater eller konst.

Panelterapeut

 

Söker ni en person som kan förhålla sig analytiskt kring kultur och mänskliga processer såväl i verkliga livet som i film och teater?

 Jag deltar både i enskilda samtal och bartalks på festivaler och evenemang, men även som deltagare i panelsamtal och debatter. 

När Teater Lumor satte upp föreställningen “People respect me now” deltog jag i en panel för att prata om ansvar. Föreställningen handlade om mobbing i skolklassen, föräldragruppen och lärargruppen, och om hur vi i samhället omedvetet är med och skapar brottslingar genom att låta bli att ta det ansvar vi behöver ta. Jag var där för att prata om hur vi ska våga ta detta ansvar.

 Det jag fokuserade på i samtalet var hur vi alla behöver lära oss att skilja på människans värde och hennes handlingar. Detta för att  kunna möta såväl våra egna som andras skavanker rakt och modigt. Att kunna ifrågasätta vårt eget och andras handlande utan att för en sekund ifrågasätta vårt eget eller andras grundläggande värde och rätt till kärlek.

På Göteborgs filmfestival 2019 deltar jag i ett Bar Talk och en gruppterapi-session på temat klimatångest. Att ha ångest kan vara en väckarklocka som i vissa fall berättar för oss att vi är på väg åt fel håll. Ångesten är ofta en röst att lyssna på, och försöker vi döva den med medicin eller förnekelse så missar vi ofta en viktig dimension.         Samtalet handlar om hur jag riktar in mig på klimatångest eller vad-som-pågår-i-världen-just-nu-ångest, och om hur jag hjälper mina klienter att omvandla den till något som inte lamslår.

”Ann! Vad bra samtalet på Tur-teatern var igår, ni var så bra alla tre och kompletterade varandra. Tycker att du borde agera terapeut oftare efter berörande pjäser. Hela församlingen andades ut och fick hopp om livet igen. Så skönt. Mer Ann på scen.” 

Tinni Ernsjöö Rappe, journalist och författare, (på Facebook efter samtalet om “People respect me now”)

 Vill du boka eller diskutera upplägg? Skicka en förfrågan till ann@annalys.se.

Moderator

 

FOTO: Mikael Ström/Film Stockholm

Vill du ha en påläst, tydlig och engagerad moderator med förmåga att lyssna i samtal och ställer fördjupande och problematiserande frågor, och är uppriktigt intresserad av svaren? Och som samtidigt har koll på taltid och innehåll?

På Stock Motion Filmfestival var jag moderator för ett samtal mellan filmregissörerna Moa Junström (PSYKET) och Ahang Bashi (Skörheten) som båda gjort film om sitt dåliga mående. Seminariumet hette ””Film på recept?” och kan ses i sin helhet här.

Jag har extra bra kunskap kring teater och film, men intresserar mig också för skam, medberoende, skola, relationer, feminism, politik och oliktänkande.

Vill du boka eller diskutera upplägg? Skicka en förfrågan till ann@annalys.se